Nazwa gry: The ONE
Rodzaj gry: bijatyka
Wersja Testowana: Pelna (bez n-gage arena)
Testowana na: N-Gage Cls
OGÓLNIE:

N-gage pokazał nam już kilka razy, że graficznie wiele jego gier nie ustepuje innym konsolom. Praktycznie każda konsola ma dobrą bijatyke. Sony ma serie Tekken, Microsoft: Dead or Alive, a Sega Virtua Fighter. The ONE to bijatyka 3D stworzona dla N-Gage przez Digital Legends.
O czym właściwie jest ta gra?
Kiedy pierwszy raz odpalilem ONE na moim gadzie, liczyłem na coś w stylu Mortal Kombat. Jednak to co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania!
Cała gra składa sie z turnieju, który ma wyłonić najlepszego z najlepszych. Wielkim zaskoczeniem dla mnie była opcja "your fighter". Można (a raczej trzeba :P) stworzyć zawodnika zaraz na początku gry. Składa sie na to: płeć, kolor skóry, a także ubiór, fryzura, tatuaże itp. Dodam, że jest wiele ubrań i fryzur (niektóre odblokowują się później).
Opcji jest naprawdę mnóstwo, dzięki temu nasz zawodnik będzie niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Po stworzeniu zawodnika, możemy wejść dopiero do właściwego menu. Do dyspozycji mamy 4 tryby: VERSUS, SURVIVAL, STORY i TRAINING. Pierwszy z nich polega na wybraniu sobie przeciwnika i ustaleniu opcji rywalizacji (czas, ilosć rund, życie itp.). W drugim trybie musimy przetrwać jak najwięcej walk. Walczymy po kolei (życie nam sie tylko nieznacznie odnawia po skończonej walce, bo zaraz zaczyna się następna). Tryb training, jak sama nazwa wskazuje to trenning. Wybieramy sobie kolesia i trenujemy na nim ciosy. Najciekawszym trybem jest "story". Jest to choćby taka kariera. Mistrz Fon Shien prowadzi nas na sam szczyt. Z czasem będzie nas uczył coraz to nowych ciosów a my będziemy pokonywać kolejnych graczy, odwiedzając kolejne miasta. Będziemy walczyc w róznych miejscach (lotnika, dachy, ulice, góry, hangary itp.). W drodze na szczyt stoczymy ok. 50 walk z 27 przeciwnikami. Do dyspozycji mamy aż ok. 70 kombosów! Ich nauka zajmie trochę czasu, przez co gra nudzi sie bardzo wolno. Bardzo ciekawą rzeczą w tej grze są postawy, które możemy zmieniać dowolnie w czasie walki. Dzielimy je na postawy: agresywna, neutralna i defensywna. Dla każdej postawy jest określona liczba ciosów, które są nie dostępne przy innych. Osobiście moją ulubioną postawą jest postawa agresywna. Jej zaletą jest duża szybkość i zwinność zawodnika. Minusem jest natomiast, że nie można blokować ciosów przeciwnika, a tylko ich unikać. W postawie neutralnej szybkość jest mniejsza lecz zadawane ciosy sprawiają większe obrażenia. Ostatnia pozycja polega głównie na obronie. Zawodnik jest powolny i wytrzymały.
Jedynie co mnie denerwuje w grze to system zapisu stanu gry w trybie "story". Tryb ten składa się z tzw. stref. W każdej strefie musimy pokonać dość dużą ilość zawodników, a stan gry zapisuje się tylko po skończeniu strefy. Nie możemy sobie zapisać gry kiedy chcemy i jest to bardzo niewygodne.
GRAFIKA:

Gdy pierwszy raz odpaliłem gre, nie wierzyłem własnym oczom, że Nokia N-gage może sobie poradzić z taką grafą! Otoczenie w którym walczymy posiada wiele szczegółów. Dopracowany został system cieni. Walcząc, widzimy cień, który realistycznie zmienia swoje położenie! Największy podziw u mnie wzbudziło wykonanie postaci. Są one dopracowane do perfekcji! Wykonywane ruchy są realistyczne, nie wspominając juz o animacjach przed walką i po walce! Gra na dodatek chodzi bardzo płynnie (ze speed up'em nie odczuwam już żadnych ścięć).
Ocena: 10+/10
DŹWIĘK:

Dźwięk w grze jest dość dobry. Muzyka w menu wpada w ucho, nie nudzi się. Są także odgłosy ciosów, lecz brakuje mi tutaj jakieś rozmowy przed walką (np. wyzywania itp.). Jest tylko gestykulacja. Muzyki w czasie walki nie ma i bardzo dobrze :P
Ocena: 9/10
MULTIPLAYER:

Niestety testowana przezemnie wersja jest bez areny. Jesli chodzi o rywalizację poprzez BT to są to pojedynki 1vs1. Wyszukujemy osoby, potem ustawiamy opcje walki i jesli w ciągu 60s rywal przyjmnie wyzwanie rozpoczyna się walka. Dostarcza to naprawde wiele emocji lub nerwów (jak się przegra :P). Dzięki temu rywalizacja się nigdy nie nudzi i to jest wielki plus!
Ocena 10/10
PODSUMOWANIE:

Jeśli jesteś fanem bijatyk, ta gra cię zachwyci! Jeśli nie jestes fanem tego typu gier i tak ci się spodoba :P
Jest to najlepszy fighter na N-gage i spokojnie może konkurować z grami na PSP. Graficznie dopracoany jest do perfekcji. Dźwięk też niczego sobie i ta grywalność! Gra praktycznie nigdy się nie nudzi (tym bardziej jak mamy z kim pograć przez BT). Końcowa ocena nie może by inna jak:
OCENA: 10/10
Recenzja by TorcaKSG. Bez mojej zgody rozpowszechnianie zabronione!