Teraz jest Śr wrz 08, 2010 1:14 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: The ONE
PostNapisane: Cz maja 03, 2007 7:44 pm 
Majster

Podziękowań: 612
Obrazek

Nazwa gry: The ONE
Rodzaj gry: bijatyka
Wersja Testowana: Pelna (bez n-gage arena)
Testowana na: N-Gage Cls

OGÓLNIE:
Obrazek

N-gage pokazał nam już kilka razy, że graficznie wiele jego gier nie ustepuje innym konsolom. Praktycznie każda konsola ma dobrą bijatyke. Sony ma serie Tekken, Microsoft: Dead or Alive, a Sega Virtua Fighter. The ONE to bijatyka 3D stworzona dla N-Gage przez Digital Legends.

O czym właściwie jest ta gra?
Kiedy pierwszy raz odpalilem ONE na moim gadzie, liczyłem na coś w stylu Mortal Kombat. Jednak to co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania!
Cała gra składa sie z turnieju, który ma wyłonić najlepszego z najlepszych. Wielkim zaskoczeniem dla mnie była opcja "your fighter". Można (a raczej trzeba :P) stworzyć zawodnika zaraz na początku gry. Składa sie na to: płeć, kolor skóry, a także ubiór, fryzura, tatuaże itp. Dodam, że jest wiele ubrań i fryzur (niektóre odblokowują się później).
Opcji jest naprawdę mnóstwo, dzięki temu nasz zawodnik będzie niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Po stworzeniu zawodnika, możemy wejść dopiero do właściwego menu. Do dyspozycji mamy 4 tryby: VERSUS, SURVIVAL, STORY i TRAINING. Pierwszy z nich polega na wybraniu sobie przeciwnika i ustaleniu opcji rywalizacji (czas, ilosć rund, życie itp.). W drugim trybie musimy przetrwać jak najwięcej walk. Walczymy po kolei (życie nam sie tylko nieznacznie odnawia po skończonej walce, bo zaraz zaczyna się następna). Tryb training, jak sama nazwa wskazuje to trenning. Wybieramy sobie kolesia i trenujemy na nim ciosy. Najciekawszym trybem jest "story". Jest to choćby taka kariera. Mistrz Fon Shien prowadzi nas na sam szczyt. Z czasem będzie nas uczył coraz to nowych ciosów a my będziemy pokonywać kolejnych graczy, odwiedzając kolejne miasta. Będziemy walczyc w róznych miejscach (lotnika, dachy, ulice, góry, hangary itp.). W drodze na szczyt stoczymy ok. 50 walk z 27 przeciwnikami. Do dyspozycji mamy aż ok. 70 kombosów! Ich nauka zajmie trochę czasu, przez co gra nudzi sie bardzo wolno. Bardzo ciekawą rzeczą w tej grze są postawy, które możemy zmieniać dowolnie w czasie walki. Dzielimy je na postawy: agresywna, neutralna i defensywna. Dla każdej postawy jest określona liczba ciosów, które są nie dostępne przy innych. Osobiście moją ulubioną postawą jest postawa agresywna. Jej zaletą jest duża szybkość i zwinność zawodnika. Minusem jest natomiast, że nie można blokować ciosów przeciwnika, a tylko ich unikać. W postawie neutralnej szybkość jest mniejsza lecz zadawane ciosy sprawiają większe obrażenia. Ostatnia pozycja polega głównie na obronie. Zawodnik jest powolny i wytrzymały.
Jedynie co mnie denerwuje w grze to system zapisu stanu gry w trybie "story". Tryb ten składa się z tzw. stref. W każdej strefie musimy pokonać dość dużą ilość zawodników, a stan gry zapisuje się tylko po skończeniu strefy. Nie możemy sobie zapisać gry kiedy chcemy i jest to bardzo niewygodne.

GRAFIKA:
Obrazek

Gdy pierwszy raz odpaliłem gre, nie wierzyłem własnym oczom, że Nokia N-gage może sobie poradzić z taką grafą! Otoczenie w którym walczymy posiada wiele szczegółów. Dopracowany został system cieni. Walcząc, widzimy cień, który realistycznie zmienia swoje położenie! Największy podziw u mnie wzbudziło wykonanie postaci. Są one dopracowane do perfekcji! Wykonywane ruchy są realistyczne, nie wspominając juz o animacjach przed walką i po walce! Gra na dodatek chodzi bardzo płynnie (ze speed up'em nie odczuwam już żadnych ścięć).

Ocena: 10+/10

DŹWIĘK:
Obrazek

Dźwięk w grze jest dość dobry. Muzyka w menu wpada w ucho, nie nudzi się. Są także odgłosy ciosów, lecz brakuje mi tutaj jakieś rozmowy przed walką (np. wyzywania itp.). Jest tylko gestykulacja. Muzyki w czasie walki nie ma i bardzo dobrze :P

Ocena: 9/10

MULTIPLAYER:
Obrazek

Niestety testowana przezemnie wersja jest bez areny. Jesli chodzi o rywalizację poprzez BT to są to pojedynki 1vs1. Wyszukujemy osoby, potem ustawiamy opcje walki i jesli w ciągu 60s rywal przyjmnie wyzwanie rozpoczyna się walka. Dostarcza to naprawde wiele emocji lub nerwów (jak się przegra :P). Dzięki temu rywalizacja się nigdy nie nudzi i to jest wielki plus!

Ocena 10/10

PODSUMOWANIE:
Obrazek

Jeśli jesteś fanem bijatyk, ta gra cię zachwyci! Jeśli nie jestes fanem tego typu gier i tak ci się spodoba :P
Jest to najlepszy fighter na N-gage i spokojnie może konkurować z grami na PSP. Graficznie dopracoany jest do perfekcji. Dźwięk też niczego sobie i ta grywalność! Gra praktycznie nigdy się nie nudzi (tym bardziej jak mamy z kim pograć przez BT). Końcowa ocena nie może by inna jak:

OCENA: 10/10

Recenzja by TorcaKSG. Bez mojej zgody rozpowszechnianie zabronione!

FAN-CLUB Nokii N-Gage na n-k

Nie wiesz jakie jest hasło do rara? Przeczytaj REGULAMIN!

Za post podziękowali: oskar846, PGolacki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: The ONE
PostNapisane: Cz maja 03, 2007 8:18 pm 
Recenzent

Gra całkiem fajna, później zaczyna mnie trochę nudzić, ale ogólnie jest niezła.
A grafika - świetna, najlepsza z gier na gada, po prostu super.
Grę oceniam na 8/10

PostNapisane: Cz maja 03, 2007 8:47 pm 
Majster

Podziękowań: 5
Dobra recka i dobra gra :). 9/10 :)

Obrazek

PostNapisane: Cz maja 03, 2007 9:05 pm 
100%

Podziękowań: 3
10/10.

Przeszedłem tą gre z 10 razy :)

PostNapisane: So maja 05, 2007 7:35 pm 
20%

Gra fajna ocenka 9/10. Kurde recka miodna, muszę przyznać lepsza od mojej :cry: .

PostNapisane: N maja 06, 2007 2:25 pm 
20%

Zajefajna grafa, gierka tesh może być :P recka super 9/10 btw Blast twoja recka tesh jest super :mrgreen: :)

PostNapisane: N maja 06, 2007 5:54 pm 
Kierownik

Podziękowań: 18
Gierka 5/10 . Jestem fanem bijatyk ale wolę Virtua Fighter 2 na PicoDrive (takie pseudo 3D ale bardziej miodne). Grę można przejść jednym ciosem :/ - to coś chyba nie tak... Ładna grafa ale dźwięk już do d... . Czekam na nowszą wersję The One na nowe symbiany - ciekawe jakie będzie. Dla mnie i tak King Of Fighters Extreme jest najlepszy. Coż - kwestia gustu ^^

PostNapisane: N maja 06, 2007 7:02 pm 
Majster

Podziękowań: 612
Nie no zamurowalo mnie! Ja tam szanuje twoja decyzje ale zeby dac 5/10 ??
VF nawet sie nie umywa (moim zdaniem) do the ONE. Tutaj masz realizm, super grafike, a jesli chodzi o miodnosc to jest super. Masz tyle dostepnych ciosów i kombinacji, że gra nie ma prawa sie nudzic. A z mozna ja przejsc 1 ciosem? Ja jakos tak nie potrafilem (za nudno by bylo), wiec uzywam róznorakich kombosów. A gdy ma sie z kim pograc przez BT to juz dopiero frajda. Ta radosc jak sie komus dokopie :P

FAN-CLUB Nokii N-Gage na n-k

Nie wiesz jakie jest hasło do rara? Przeczytaj REGULAMIN!

PostNapisane: N maja 06, 2007 7:26 pm 
Kierownik

W KOF'ie też masz grę przez BT. A tam kim grasz to inna strategia-inne ciosy inna taktyka. Team'y 3 osobowe co daje masę możliwości.... W The One jakoś tego realizmu nie zauważylem... Gra mnie zaczeła nużyć po godzince grania... A grafika niektórych postaci (szczególnie tynk punk'ów) woła o pomste do nieba... No cóż. Co kraj to obyczaj ^^

PostNapisane: N maja 06, 2007 7:45 pm 
20%

A co do przejścia jednym ciosem to trudno raczej xD. Można zabrać ponad pół życia najmocniejszymi kombosami i to przy farcie bez bloku, czy tam na treningu. A widze że KOF może być fajne, nie grałem w to za dużo, chyba zacznę :D .

PostNapisane: Wt maja 08, 2007 8:51 pm 
Kierownik

Blast da się - oprócz 2 kolesi DA SIĘ :) . Niepamiętam co to był za combos. Ale działał skutecznie... Nudna gra jak flaki z olejem. A KOF'a POLECAM naprawdę GORĄCO polecam boć to już zapomniana gierka :(

PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:07 pm 
0%

sorki ze zapytam ale co to jest KOF o którym mówicie???

PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:15 pm 
Kierownik

http://www.n-gage.com/en-R1/games/gamed ... ghters.htm - sam od siebie dodam że jestto chyba najdłużej rozwijana i chyba na wszystkie możliwe platformy gra nie istniejącego już (a może istniejącego ale dla Capcom'u) NEO-GEO. Ostatnie wersje wyszły nawet na PSX2 w pełnym 3D.Wersja gadowa jest baaardzo udana.Ktoś starszy wiekiem może tą gre kojarzyć z polskich salonów gier. Gdyby nie problemy z forum mielibyście wypasioną i dłuuugą, szczegółową reckę. Ale nie chce mi się jeszcze raz tego pisać - chyba że będą chętni.

Przepraszam za OT ale myślę że trzeba ten temat poruszyć ;)

PostNapisane: Wt maja 08, 2007 9:52 pm 
100%

Podziękowań: 3
Vicious -pisz.

i mozesz tez odkryc przed nami jakie sa najlepsze kombosy :) (ja tez przepraszam za OT :) )

Edit by Vicious: Żeby nie robić więcej OT. Ok napiszę ale musicie troszkę poczekać. OK? Może w przyszłym tyg. ale nie obiecuje.

PostNapisane: Pn cze 25, 2007 3:51 pm 
20%

Moim zdaniem The ONE ma najlepszą grafikę ze wszystkich gier na n-gage. Ale gierka szybko się znudziła, ponieważ nieustanne stukaie w jeden klawisz robi się nudne. Combosy są zbyt skomplikowane i trudne do wykonania 8/10 za grę i recenzja, jak wszystkie TorcaKSG 10/10 :lol:

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona