Teraz jest Pt wrz 10, 2010 9:49 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: -GBA- Shrek 2
PostNapisane: Pn lip 07, 2008 11:35 am 
Friend

Podziękowań: 21
Shrek to bez wątpienia jeden z największych fenomenów komputerowej animacji. Chyba jako pierwszy udowodnił, że brzydkie nie znaczy złe, a często wręcz przeciwnie: jest fantastyczne! Miałem już dość pięknych i słodkich księżniczek oraz dzielnych i szlachetnych rycerzy, którzy ciągle je ratowali. Ale o czym ja tutaj piszę! Przecież Shreka i jego wesołą gromadkę zna chyba każdy, kto choć przez chwilę miał styczność z cywilizacją. Popularność wiąże się jednak z obowiązkami, czyli z nabijaniem sakwy wszystkim, którzy chcą na zielonym ogrze ubić interes. Oprócz dwóch części filmu powstało już kilka gier na komputery oraz konsole, a ja mam zamiar zaprezentować kolejną z nich, przeznaczoną na Game Boy Advance.

Od razu zaznaczam, że fabuła Shreka 2 bazuje na historii znanej z filmu pod tym samym tytułem, więc jeśli jeszcze nie wybrałeś się do kina, a masz zamiar to uczynić - co zresztą szczerze polecam - to radzę powstrzymać się z rozgrywką. Chociaż kilka słów na narobienie smaku jak najbardziej napiszę.

Akcja rozpoczyna się w trakcie podróży poślubnej Shreka, Fiony i Osiołka do Zasiedmiogórza, czyli miejscowości, gdzie mieszkają teściowie ogra. Nowy zięć niezbyt się jednak rodzicom spodobał, dlatego postanowili oni odizolować od niego swoją córkę. Jakby tego było mało, w sprawę zamieszana jest wróżka, mająca z królem umowę, zgodnie z którą Fiona ma wyjść za jej syna, czyli Księcia z Bajki. Shrek nie zamierza łatwo się poddać i rusza wyzwolić swoją małżonkę. To tyle, jeśli chodzi o fabułę, sprawdźmy teraz, co takiego czeka na nas w daniu głównym, czyli w rozgrywce.

Całość to nic innego jak gra platformowa z typowym widokiem z boku bohatera, znanym chociażby z nieśmiertelnego Mario. W przeciwieństwie do większości podobnych tytułów tutaj nasza rola nie ogranicza się do bezmyślnego parcia naprzód, a to dlatego, iż wprowadzono do gry kilka postaci, których poczynaniami pokierujemy. Mnie Shrek 2 skojarzył się od razu z legendarnym Lost Vikings, bowiem wykonujemy zadanie jedną postacią, dzięki czemu druga może przejść dalej, następnie obie współpracują, aby przepchnąć np. jakiś kamienny klocek. Oczywiście na tyle sposobów i okazji do główkowania co w Lost Vikings nie mamy co liczyć, jednak w porównaniu z innymi platformówkami jest to naprawdę miła odmiana. Dla samotników mam również dobrą wiadomość, ponieważ jest tutaj również spora liczba etapów, które trzeba przejść w pojedynkę. W grze czeka na nas pięć postaci, a każda z nich charakteryzuje się niepowtarzalnymi zdolnościami. Tytułowy Shrek, jak przystało na prawdziwego ogra, jest silny, wytrzymały, ale niestety powolny i niezbyt zwinny, aczkolwiek w pełni rekompensuje mu to możliwość przenoszenia przedmiotów. Nieodłączny jego towarzysz Osiołek jest dość szybki i całkiem nieźle skacze, a także potrafi niszczyć pionowe ściany. Kot w Butach z kolei jest mały, zwinny, szybki i dobrze radzi sobie z wchodzeniem na ściany, lecz jest bardzo słaby i mało wytrzymały. Dwaj ostatni bohaterowie to Shrek w postaci człowieka oraz piernikowe Ciastko. Pierwszy to właściwie kopia ogra, tyle że z możliwością odbijania łuczniczych strzał, natomiast drugi obdarzony jest umiejętnością niesamowicie wysokiego skakania i rzucania słodkimi pałeczkami.

Na całą naszą wesołą gromadkę czeka w sumie dwadzieścia pięć poziomów podzielonych na pięć ksiąg. Na mapach, oprócz standartowych przedmiotów, znajdziemy też gadżety nietypowe, jak np. szatę ducha, która sprawia, że stajemy się niewidzialni, lub maskę nieśmiertelności, dzięki której bez przeszkód przejdziemy nietknięci nawet przez legion wrogów. Jednak wszystkie te plusy dyskwalifikuje jeden poważny minus, a mianowicie brak możliwości wykonywania skoków, gdy mamy je na sobie. Skoro jesteśmy przy przeciwnikach, to wspomnę, że na naszej drodze staną takie kreatury, jak chodzące dynie, wieśniacy z widłami, rycerze, łucznicy, pracownicy laboratorium zamieniający nas w ślimaki itd. Jak więc widać, różnorodność jest całkiem spora, więc nudzić się nie powinniśmy. Aha, na zakończenie dodam, iż na planszy nie występują żadne checkpointy ani miejsca zapisu gry - jest ona zapisywana automatycznie dopiero po ukończeniu levelu.
Shrek 2
Testowane na n-gage qd

Obrazek

Obraz

Oprawa graficzna jest naprawdę świetna, i to zarówno jeśli chodzi o bardzo kolorowe i szczegółowe tła, jak i o główne postacie, które wprost powalają (oczywiście, jak na możliwości Game Boy Advance) szczegółowością i animacją.

Dźwięk

Muzyka i dźwięk wywarły na mnie dużo gorsze wrażenie, dlatego większość czasu spędziłem w kompletnej ciszy. Rozumiem, iż GBA to nie wieża Hi-Fi, ale nad tym aspektem autorzy mogli trochę więcej popracować.

Gra ma również pewne wady, a największa to bez wątpienia poziom trudności i czas trwania gry. Nie ma się co oszukiwać i trzeba przyznać, że Shrek 2 powstawał głównie z myślą o młodszych graczach i ludziom szukającym prawdziwego wyzwania tytuł ten odradzam. Gdyby levele miały podobny poziom trudności jak wspomniana już w tej recenzji gra Lost Vikings, to byłoby naprawdę coś, a tak jest co najwyżej dobrze.

Podsumowanie

Shrek 2 to pozycja mimo wszystko bardzo dobra i solidna. Bawiłem się dzięki niej stokroć lepiej niż przy jej pecetowym odpowiedniku, aczkolwiek do pełnego sukcesu zabrakło przysłowiowej kropki nad i. Ale dla fanów zielonego ogra oraz platformówek jest to gra obowiązkowa!

Grywalność 4
Grafika 5
Dźwięk 3

Zapraszamy na http://www.NGAGE.xlx.pl
I na forum http://www.n-gage.phorum.pl

Udzielajcie się na FORUM :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ]