Teraz jest N sie 01, 2010 8:28 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Recenzja]Spiderman: Toxic City HD
PostNapisane: So sie 22, 2009 12:45 pm 
Kierownik

Podziękowań: 3

Spiderman: Toxic City

Najbardziej znana postać z amerykańskich komiksów. Dzieciak po ukąszeniu przez pająka stał się mutantem i ze swoją super-mocą, ratuje NYC przed złoczyńcami...
Dla tych którzy nie zrozumieli - Fetyszysta w czerwono niebieskim stroju którego uwielbiają dzieci.
Nie ma się czym podniecać bo gry java ze Spidermanem to zwykle shity i crapy.
Tym razem wyzwanie podjął Gameloft które walczy ostatnio o każdą możliwą licencje.

Gameplay

Jak nie trudno się domyślić jesteśmy Peterem Parkerem i biegamy po Nowym Jorku kopiąc tyłki przeróżnych dresiarzy, mutantów, robotów i innych ciemnych typów.
Oczywiście to typowy jedno przyciskowy (cały czas "5") Beat 'em up w stylu Fight Night. Ciekawym faktem jest to iż strzelanie kulami z pajęczyny także wyzwalane jest przyciskiem "5" z tą różnicą że musimy znajdować się znacznie dalej od przeciwnika. W skrócie nie możemy obwiązać przeciwnika siecią jeśli znajdujemy się za blisko bo walniemy go z buta. Gdzie tu logika ? Jeśli postaramy się trochę oddalić żeby oddać strzał, przeciwnik sobie do nas podejdzie i Spidey po prostu go walnie...
Gra zaprojektowana po raz kolejny dla debili którzy mają problem z zapamiętaniem sterowania które zawiera o jeden przycisk akcji więcej. Wiele gier w sisx na s60v3 ma ten problem (przykładowo Fifa 09. Gdy chcemy odebrać piłkę, zmienia nam się zawodnik).
Co jakiś czas wyskakuję na nas gruby dresiarz z którym walczy się trudniej niż z bossami ! Ten dupek potrafi kontrować praktycznie każdy nasz atak. Musimy znaleźć moment w którym jest tak jakby nie ruchomy. Podskakujemy, oddajemy 2-3 uderzenia i uciekamy bo zaraz dostaniemy z dyńki...
Fajnie że są trudne elementy ale jak taki zwykły dresiarz może być mocniejszy od bossa jak Rhino ?!
Skoro już jesteśmy przy bossach. Jeśli wydaje się wam że spotkacie żółtego Shockera, Green Goblina latającego na tej swojej desce, to się grubo mylicie.
Większość bossów wygląda zupełnie inaczej niż w bajce czy komiksie. Shocker to jakieś emo ze szczotkami na rękach, Electro wygląda jak Iceman, Green Goblin to istny Hulk !
Pozostają w miarę podobni Doc Ock, Rhino, Vulture.
Wrócę teraz do systemu walki i czegoś co mnie dosyć rozśmieszyło. Konkretnie chodzi o "Fak'i" przy uderzeniach :). Zwróćcie uwagę na komiksowe teksty towarzyszące uderzeniom. Zobaczycie "Fak, Fak, Fak" :). Generalnie "Fak" piszę się inaczej niż "fuck" ale wymawia tak samo.
Z resztą można sobie wyobrazić reakcję rodziców w USA kiedy grające dziecko krzyczy "Fak, fak".
Nie wiem czy element ten został celowo umieszczony w grze, czy Francuzi z GL nie zdali sobie sprawy jak to może zostać odebrane.

Grafika

Już drugi taki przypadek w tym numerze gdzie gra ma wersję 3D i 2D.
W tym przypadku jest trochę inaczej bo wersja 3D (testowana przeze mnie) jest przeznaczona dla Symbiana.
Wersja 2D to oczywiście java. Obie wersje niczym wielkim się nie różnią. Postacie 2D, te same dźwięki...
W wersji na Symbiana jedynie otoczenie jest w 3D.
Grafika jest oczywiście komiksowa.

Dźwięk
Po wersji sisx spodziewałem się czegoś więcej i niestety dostałem to samo co w wersji java.
Dopasowanie jest niezłe. Nie wiem czy jest to oryginalny theme Spidermana bo zbytnio nie jestem fanem kolesia latającego po mieście w rajtuzach.
Na siłę powiem że nie jest aż tak źle.

Podsumowanie
Nie mam wątpliwości że jest to zmarnowana licencja. Myślałem że GL zrobi coś więcej niż tylko zwykłą bijatykę. Spiderman przede wszystkim powinien ratować ludzi, łapać złodziej, ściągać koty z drzew czy co on tam robi :) . Tutaj możemy tylko poobijać twarze wszystkich którzy staną nam na drodze.
Zdecydowanie nie w tym kierunku zmierza Gameloft [other]

Wady i Zalety
+ Komiksowa grafika
+ Wersja HD
+ W końcu jako tako grywalny Spidey

- Za mało obsadzonych przycisków
- Dziwnie wyglądający bossowie
- Brak elementów ratowania ludzi

Ogólnie: 5/10

Gameplay: 4/10

Grafika: 7/10

Dźwięk: 4/10

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ]