Teraz jest N sie 01, 2010 8:29 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja własna recenzja N93
PostNapisane: So lis 22, 2008 6:24 pm 
Majster

Podziękowań: 612

Obrazek

NOKIA N93
WYGLĄD ZEWNĘTRZNY
Nokia N93, telefon dosyć stary, powstały w 2006 roku. Jest jednym z niewielu (tak jak N90) "składaków". Oznacza to, że telefon nie jest zwykłą cegłą z rokładaną klapką. Możemy go otwierać pod katem 90 i ~170 stopni. To co wyróżnia go od innych modeli jest niewątpliwie obracany ekran. Można go przekecić zarówno w prawo (kamera, aparat) jak i w lewo (ekran poziomy, tzw. tryb landscape), a także na "laptop". Od razu rozwieje tutaj wszelkie wątpliwości dotyczące trwałości i funkcjonalnosci takiego mechanizmu. Obudowa jest wykonana porządnie, nic nie "lata", trzaska itp. Sama konstrukcja odpowadająca za "łamanie" telefonu działa bardzo sprawnie, nie ma żadnych luzów i nawet po bardzo długim czasie uzywania działa jak nowy (kupiłem uzywany telefon w stanie wizualnym nie najlepszym ale na ten mechanizm narzekać nie moge). Wszystko wskakuje zawsze tak jak trzeba i można na wybranej "pozycji" spokojnie pracować. Pragnę zauważyć tutaj ogromny plus ponieważ wiadomo, że tego mechanizmu używamy kilkadziesiąt razy dziennie!
Same gabaryty są pokaźne to przyzna każdy. Nie nazwałbym tego minusem, ponieważ takiego telefonu nie da sie zbytnio pomniejszyć, poza tym niektórzy (w tym ja) gustują w telefonach właśnie dużych.
Obudowy mamy do wyboru w dwóch kolorach (czarny i srebrny), które sie prezentuja bardzo przyzwoicie. Ja osobiscie mam srebrna ale patrząc na jego stan wizualny to niewiele mnie kolor obchodzi...
Jeśli już mówimy o wyglądzie zewnętrznym to nokia ta posiada ogromny minus, a mianowicie fatalne wręcz ułożenie wejścia na słuchawki/USB. Jak pierwszy raz je zobaczyłem, to pomyslałem "Co za ***** wybrał takie właśnie miejsce?!" Tym miejscem jest lewy bok mojej maszyny! Wiadomo, że przy podpinaniu telefonu do PC jest to obojetne ale jak ja mam słuchać muzyki z tego telefonu jak gdzies jadę itp? (a robie to często). Telefon takiej wielkości poszerzać jeszcze dodatkowo z boku o masywna wtyczke? Nie ma takiej opcji żeby wtedy trzymać telefon w spodniach...

Obrazek

KLAWISZE
Tutaj pozwoliłem sobie poświęcic osobny kawałek na tą kwestie. Dlaczego? Klawisze główne tej nokii zasługuja na ogromny plus. Dlaczego na aż tak ogromny? Wiadomo, że głównym celem kupienia tego telefonu były gry (platforma n-gage 2.0). Klawisze są duże, ładnie uwypuklone i niesamowicie wygodne! Pisanie sms'ów to czysta przyjemność. Do grania nieznajdziecie lepszego telefonu (chyba, że stary poczciwy gad...). Dodatkowo obracajac ekran na landscape i przechodząc do pozycji "laptopa" gra sie bardzo przyjemnie, a w innych modelach s60v3 tego właśnie brakuje.
Teraz słów kilka o bocznych klawiszach odpowiadających za obsługe aparatu/kamery. Sam joystick prezentuje sie poprawnie, choć na moje łapska jest trochę niewygodny. Osoba ze zgrabnymi paluszkami nie powinna mieć jednak problemu z jego obsługą. Sama wajcha od zoomu i przycisk do robienia zdjęć sa duże i wygodne.
Podsumowując, klawiatura w N93 przebija wszystkich rywali, bez porównania.

Obrazek

APARAT
Aparat, bo o nim teraz mowa wyposażono w optykę renomowanej firmy Carl Zeiss. Rozdzielczość zdjeć to 3.2mpx.(daje Nam to zdjęcia aż do 2048x1536), aparat posiada także 3-krotny zoom optyczny i lampę błyskową. Zdjęcia wychodzą dobre, aczkolwiek jak na taki aparat jest za wiele szumu w fotografiach. Mamy jednak tutaj taki fajny bajer a mianowicie, po zrobieniu zdjęcia możemy je edytować na różnorakie sposoby (zaczynając od skalowania a kończąc na redukcji czerwonych oczu). Na niewątpliwy plus zasługuje także świetny, 3-krotny zoom optyczny (pomijając fakt że przy przybliżeniu towarzyszy Nam pewien dźwięk...).
A teraz kolejny ogormny plus, którego nie mogłem pominąc. Są to rzecz jasna filmy! Filmy te w rozdziałce 640x480 z 30 klatkami na sekunde wyglądaja wręcz imponująco! Też możemy je edytować, oglądać na TV z telefonu za pomocą kabla itp.

Obrazek

HARDWARE
To może teraz kilka słów o tym co sie znajduje w środku tej machiny? A jest o czym pisać...
Bateria w tym telefonie, litowo jonowa 1100mAh wytrzymuje nawet nieźle jak na te rodzaje telefonów, choć i tak co 2 dni musimy ją naładować. Co do pamięci wewnętrznej (50mb) to oczywiście nie wystarcza nawet przeciętnemu użytkownikowi. Możemy rzecz jasna kupić o wiele pojemniejsze karty miniSD (ja mam 2gb i telefon śmiga jak marzenie).
Co do wyświetlacza, to oczywiście rozdziałka standardowa 320x240 i aż 256 tys. kolorów. Technologia HD, soczyste kolory, ogólnie jest dobrze. Nad wyświetlaczem widnieją dwa przyciski funkcyjne, dające nam wygodę w trybie "laptop".
Pomiędzy tymi przyciskami widnieje przedni aparat, czujnik światła oraz głośnik do rozmów. Oczywiście telefon ma też i drugi wyświetlacz o rozdzielczości 128x36 i 65636 kolorów. Widnieje na nim godzina, poziom baterii, zasięg itp. Pod małym wyświetlaczem znajduje się głośnik. No właśnie głośnik... Tutaj bez żadnych rewelacji, jakośc jest średnia, sam w sobie jest głośny ale na full i tak raczej nikt nie włączy bo może trzeszczeć i wyć jak radiowóz na pościgu... Ogólnie bez rewelacji, nie jest źle, mogło być lepiej.

ŁĄCZNOŚC
Sam telefon łączy Nas w 3 zakresach sieci GSM: 900, 1800 i 1900 MHz. W sieciach 3G wykorzystuje również WCDMA i UMTS. Na zasięg wiec nie można narzekać! Oczywiście telefon wyposażony jest w bluetooth i podczerwień (w końcu mogę się pobawić iRemote). Pliki możemy przesyłać także przez EDGE czy wcześniej wspomniany UMTS. Oczywiście w telefonie mamy też do czynienia z połączeniem WAP. Telefon z powodzeniem możemy podłączać do komputera za pomocą USB czy do telewizora specjalnym kablem TV.

PODSUMOWANIE
Zadajecie sobie pytanie czy warto kupić nokie N93? Odpowiadam: Oczywiście, że warto! Mogę Was zapewnić, że nie ma lepszego modelu jeśli chodzi o cene/możliwości. Telefon kupiłem okazyjnie za 350zł, ale za 400zł można ten model sobie sprawić (używany oczywiście) i cieszyć się, bo wyróżniać się będziecie na pewno. N93, jako nieliczny posiada akcelerator 3D, ma bardzo mocny procesor (330MHz) i 18MB ramu! Możecie z powodzeniem grac w gry z platformy n-gage 2.0 i nie obawiać się o płynność działania kolejnych tytułów (jeśli nokia w końcu ruszy dupsko). Łączenie płynności gier z wygodą samego grania? Moim zdaniem to się zdarza bardzo rzadko... Jeśli nie przeszkadzają Wam gabaryty telefonu i nie czujecie jakieś ogromnej odrazy do wyglądu N93, to możecie go kupić z czystym sumieniem.

FAN-CLUB Nokii N-Gage na n-k

Nie wiesz jakie jest hasło do rara? Przeczytaj REGULAMIN!

Za post podziękowali: qamel15

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Moja własna recenzja N93
PostNapisane: So lis 22, 2008 7:06 pm 
Elite User

Podziękowań: 26
Jak dla mnie ten telefon jest całkiem fajny. Wyglad jest bardzo ciekawy i funkcjonalność też niczego sobie. Mógłby być jedynie o ciutek mniejszy :p hehe

PostNapisane: So lis 22, 2008 7:58 pm 
Kierownik

Podziękowań: 18
Fajna recka nie powiem. Zapodaj jeno jakieś zdjęcia, wrzuć przykładowy filmik ;) . Napisz coś o jakości dźwięku. Prędkości działania softu.

Ten telefon był kiedyś moim marzeniem. Niestety teraz mam inne wymagania - a jest nim wygodna klawiatura QWERTY. Bez niej telefon dla mnie nie istnieje. Ale dzięki za reckę. A telefon ogromnie mi się podoba...

Pozdrawiam.

PostNapisane: So lis 22, 2008 8:06 pm 
Majster

Spokojnie, pomysl z recka wymyslilem na szybko i tez na szybko wyklikalem recke. Korekty beda, poszerze ja napewno ale chyba nie dzisiaj bo nie mam czasu ani sily :/

PostNapisane: So lis 22, 2008 11:31 pm 
Majster

Podziękowań: 67
Coz, moim faworytem za podobne pieniadze jest e51(ale to tylko ze wzlgedu na moje spaczenie mozgu). Chociaz po przeczytaniu tej recki sie zawachalem, swietny telefon wyszedl nokii. Moze gdy odbije mi cos, zeby kupic telefon do grania za srednie pieniadze - to bede wiedzial co brac ; )

Obrazek
Obrazek
"Zabronie, zwarnuje, zniszcze, spale. Od tego tutaj jestem ."

PostNapisane: N lis 23, 2008 3:45 pm 
Elite User

Podziękowań: 26
Szczególnie mi się tutaj podoba ten patent z wyświetlaczem :) :D

PostNapisane: N lis 23, 2008 5:35 pm 
Friend

recenzja trochę za krótka :p powinna być okraszona zdjęciami i opisami poszczególnych funkcji. Tutaj mi tego brakuje :) Jak znajdę swoją recenzje N82 to chętnie wrzucę :)

PostNapisane: Śr lis 26, 2008 8:10 pm 
Recenzent

Niedługo zamierzam zmienić sobie tel. i n93 jest jednym z tych, które biorę pod uwagę.
Recka spoko, ale interesowałoby mnie przede wszystkim jak działa wi-fi (jeśli miałeś okazję używać ;) ) i fotki, czy aparat jest wystarczający aby zrobić kilka fotek przy jakiejś okazji. Może jesteś już bardziej zorientowany czy da radę zrobić coś z tymi szumami, na które wszyscy tak narzekają.
Aaa i jeszcze chciałem zapytać czy nie przeszkadza umiejscowienie gniazda na słuchawki podczas słuchania muzyki?

PostNapisane: Śr lis 26, 2008 8:59 pm 
100%

Podziękowań: 15
TorcaKSG napisał(a):
Jeśli już mówimy o wyglądzie zewnętrznym to nokia ta posiada ogromny minus, a mianowicie fatalne wręcz ułożenie wejścia na słuchawki/USB. Jak pierwszy raz je zobaczyłem, to pomyslałem "Co za ***** wybrał takie właśnie miejsce?!" Tym miejscem jest lewy bok mojej maszyny! Wiadomo, że przy podpinaniu telefonu do PC jest to obojetne ale jak ja mam słuchać muzyki z tego telefonu jak gdzies jadę itp? (a robie to często). Telefon takiej wielkości poszerzać jeszcze dodatkowo z boku o masywna wtyczke? Nie ma takiej opcji żeby wtedy trzymać telefon w spodniach...
Tak wlasnie nasz kolega napisal czyli... Przeszkadza :D

PostNapisane: Śr lis 26, 2008 9:28 pm 
Recenzent

Cytuj:
Tak wlasnie nasz kolega napisal czyli... Przeszkadza :D

No tak, nie sprecyzowałem pytania ;p mi chodzi o to czy ta wtyczka nie wypada, nie wyłamuje się, co mi często w e50 się zdarza, strasznie mnie to denerwuje, jak zrobię gwałtowny ruch to zaraz na głośniku gra.

PostNapisane: Śr lis 26, 2008 11:18 pm 
Majster

Wypasc nie wypadnie chyba ze bedziesz trzymal w gaciach ale to jak wlozysz to zeby wyciagnac musisz targac za kabel wiec moze odpasc xD Ogolnie to trzymie sie twardo ;)

Co do szumu to jest, czasem wiekszy, czasem mniejszy. Puki co nie wiem jak sie je da zmniejszyc :) Wi-fi nie testowalem jeszcze.

Aaaa... a propo wygody, bo widze ze ci zalezy to bedziesz napewno narzekal na odstajaca gumke od slotu kart pamieci. Nie wiem co za kloc wymyslil wlasnie takie cos ale przesadzil... xD

PostNapisane: Pt gru 05, 2008 8:11 pm 
Friend

Podziękowań: 6
przez ciebie napaliłem się na N93 :D
muszę sobie sprawić jak nadarzy się okazja :P

PostNapisane: Śr cze 24, 2009 9:58 pm 
Elite User

Super recenzja.
W dużej mierze dzięki niej właśnie zdecydowałem się na kupno tego telefonu lecz z wyjątkiem, że ja kupuję n93i :lol:

Obrazek <-- <-- xD

PostNapisane: Cz paź 29, 2009 12:16 am 
20%

Przykładowe zdjęcia wykonane N93

http://img80.imageshack.us/i/zdj055.jpg/
http://img80.imageshack.us/i/zdj056.jpg/
http://img140.imageshack.us/i/zdj064.jpg/
http://img175.imageshack.us/i/zdj102.jpg/
http://img97.imageshack.us/i/zdj117.jpg/
http://img88.imageshack.us/i/zdj125.jpg/
http://img88.imageshack.us/i/zdj138.jpg/

Oraz filmik(niestety do pobrania na dysk... YouTube strasznie pogarsza jakość):

http://wyslijto.pl/plik/fxfxctd56l

PostNapisane: Śr sty 13, 2010 4:46 pm 
20%

Co do wyjścia słuchawek, to nie ma zbytnio opcji żeby lepiej umieścić. Jakby była z dołu, to by w trybie lanscape przeszkadzała. A że telefony z serii N są multimedialne, tak więc oglądanie filmu mogło by być nie wygodne.

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona