Teraz jest N sie 01, 2010 8:19 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zmniejszyc o polowe MP3 nie tracac na jakości
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 11:40 pm 
40%

Postanowilem napisac to poniwaz wiele osob bawi sie w jakies odtwarzacze OGG lub kombinuje na rozne bezsensowne sposoby.

Sposob jest batdzo prosty.
Testowalem mase programow do przerabiania muzyki i Easy CDA Extractor ma chyba najlepsze z mozliwych kodekow jesli chodzi o muzyke. Po prostu cudo!

Zamieszczam tu linka do pliku torrent(jest to najnowsza wersja Extractor'a z crackiem).
Oczywiście aby go sciagnać trzeba miec jakiś program obslugujący torrenty( polecam Azureusa):

Do pobierania plikw polecamy program GoD:
http://dl.torrentreactor.net/download.php?id=1191531&name=Easy%20CD-DA%20Extractor%2010%205%201%20+%20CRACK]Easy Extractor

Zamieszczam rowniez linka do Azureusa :)

http://i.download.idg.pl/fannef/a656bddb6690b92c8ebd5b81f107edcc/47689170/vol2/w95/multimedia/mp3/wyszukiwarki/azureus/2.4.0.0/Azureus_2.4.0.2_Win32.setup.exe

Aby maksymalnie zmiejszyć objętość mp3 zalecam takie ustawienia:
1. Po zainstalowaniu i uruchomieniu Extractor'a wchodzimy w zakladke "Konwerter Pilkow Audio.
2. Przenosimy w odpowiednie pole mp3 ktore nas interesuja.
3. w polu "format wyjsciowy" ustawiamy oczywiscie *.mp3 (Layer-3) a bitrate 80 kb/s.

Jezeli mp3 ktore bedziesz kodowal beda dobrej jakosci to po przerobieniu praktycznie nie ma roznicy w jakosci dzwieku, tylko wielkosc pliku zmniejsza sie od 40% nawet do 60%.

konwertujac muzyke w ten sposo za czasow jak mialem 5510, to na 64mb wbudowanej pamieci wchodzilo mi ok 1,5h muzyki, czyli calkiem niezle :)

Najlepszej jakosci wychodza pliki kodowane prosto z oryginalnej plyty zakupionej w sklepie.
Mp3 z takiego CD o bitrate 80kb/s brzmia jak oryginaly a zajmuja niewiele miejsca :)

Jest to moj pierwszy link wiec jak zrobilem jakis blad to prosze o poprawke :P

UWAGA!
Dla wszystkich niedowiarkow zamieszczam link do mp3 o bitrate 80 Kb/s ktory zostal przerobiony z mp3 o bardzo dobrej jakosci. Mysle ze to rozwieje wszelkie watpliwosci co do tego ze Easy CDA Extractor to najlepszy konwerter plikow mp3.

DLUGOSC PIOSENKI: 4:31 WAGA: 2.59Mb BITRATE: 80 Kb/s JAKOSC: zaj****ta :)

http://www.mediafire.com/?5ijdimj5jjg

Oryginalny plik:

BITRATE: 224 Kb/s WAGA: 6,19Mb

http://www.mediafire.com/?3i53dgbxs9z

Tytuł: Re: Jak zmniejszyc o polowe MP3 nie tracac na jakości
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 10:26 am 
20%

Lepiej i tak kupic pojemną karte i sie tak nie bawić

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: Pt lis 02, 2007 11:39 am 
Friend

Podziękowań: 5
popieram IndianaBlant !ale i tak dobra robota!pifko nalezy sie ;)

Akcesoria:
Creative EP-630
No

N-Gage:Qusy

PostNapisane: Pt lis 02, 2007 1:13 pm 
0%

Ja tam mam 1GB i piernicze jakieś konwertowanie... mp3 i tak mało zajmuje :PP

PostNapisane: Pt lis 02, 2007 5:02 pm 
40%

no niech wam bedzie z ta karta 1GB.

Z tym ze konwertowanie tym programem zajmuje doslownie chwile, bo nie trzeba sie bawić i przerabiać po 1 piosence tylko wrzucasz na liste np 20 ulubionych, klikasz "konwertuj" i on po kolei każdą przerobi :) poza tym taka piosenke mozna np duzo szybciej przeslac przez BT :)

PostNapisane: Pt lis 02, 2007 11:42 pm 
60%

Mi na muzykę wystarcza 512ka a jeśli już to doradzałbym Gold Wave (free) kiedyś się nim bawiłem, teraz używam go do co najwyżej podgłaśniania mp3'ki (oczywiście z umiarem) jak jest cicho nagrana .

PostNapisane: Pn lis 05, 2007 10:19 pm 
0%

Jakość muzyki w QD na różnych odtwarzaczach będzie tak samo syfna obojętnie jaki bitrate by miała. Dlatego nie słychać różnicy. Na CLSie złapałbyś się za głowę słuchając kawałka np 192kbit/s przekonwertowanego na 80kbit/s...

PostNapisane: Pn lis 05, 2007 10:25 pm 
Elite User

i niby audio CD ma taką samą jakość jak mp3 80 ?? chyba masz coś z uszami... czuć różnicę nawet jak mp3 ma bitrate 320...

PostNapisane: Wt lis 06, 2007 10:51 am 
0%

pochlastalbym sie jakbym musial sluchac nuty przy 80kbit/s.. ajaj

http://www.last.fm/user/ciecho999
http://www.myspace.com/ciecho999

PostNapisane: Wt lis 13, 2007 3:24 am 
40%

Hahaha!

Najpierw przetestujcie a potem komentujcie bo nie chce tu nikogo obrażać!
Nauczcie się też czytać!

Jak już napisałem ten program posiada NAJLEPSZE z możliwych kodeków MP3.

Nie moja wina że masz jakiś badziewny program do konwertowania lub muzykę w ch***wej jakości i po przekonwertowaniu na 80Kb brzmi gorzej niż stary gramofon!

Oczywiste jest że gad nie odtworzy muzyki dobrej jakości gdyż nie ma na to warunków (musiał go projektować jakiś idiota).

Ale po przesłaniu takie piosenki przekonwertowanej EASY CDA ( a nie jakimś przedpotpowym programem) na inny telefon (np jakas nokie n70 lub K750i) usłyszymy normalnej jakości mp3!

Owszem różnice można usłyszeć ale tylko wtedy jeżeli przerabiane piosenki są słabej jakości. Inną sprawą jest że przy konwetrowaniu muzyki gatunku rock, metal itp powinno się ustawić o jeden lub dwa więcej czyli 96kb/s lub 112kb/s (co jest chyba oczywiste)

A sposób ten testowałem na sprzęcie za prawie 1000zl (radmor 5100 Qasi Qadro + Altusy) i piosenki konwertowane z oryginalnych płyt CD brzmią normalnie.
Dodam jeszcze że można to usłyszeć tylko na sprzęcie tej klasy gdyż zwykłe marketowe wierze mają zazwyczaj obcięte pasmo i nawet nie słychać różnicy pomiędzy muzyką gorszej jakości.
Dla czego? Proste, tak jak w QD! Jak chcesz usłyszeć 20000Hz jak twój sprzęt jest w stanie wydać z siebie 10000Hz.

Więc żaden laik mi nie będzie wmawiał że czuć rużnicę nawet przy 320kb bo nawet nie jesteś w stanie tego usłyszeć?Tym bardziej na QD ktory ma tak ch***** jakość dźwięku.

A jeżeli masz jakieś wątpliwości to mogę Ci przekonwertować jedną piosenkę z oryginalnego CD i wrzucić na server.

PostNapisane: So lis 17, 2007 9:28 pm 
40%

Chialbym sprostowac pare rzeczy.
Nie zebym sie specjalnie czepial (pogarszanie jakosci w tym celu jest jak najbardziej na miejscu) ale musze to powiedziec:

1. 96kbs to tragiczna jakosc dla standardowego mp3 (nawet jezeli uzyto kodeka lame)
schodzenie ponizej 160kbs daje zauwazalna utrate wysokich czestotliwosci.

2. DLACZEGO NA BOGA kazesz ustawiac przy kodowaniu 24 000 hz?
to ucina pasmo przy 12 000 hz!
Niech was reka panska broni przed ustawianiem czestotliwosci ponizej 32 000 (przy tej akurat plik ma uciete pasmo w 16 khz, czyli mniej wiecej tylko co po kodowaniu w mp3 przy 96kbs).

3. mam szczera nadzieje ze program kompresuje ze zmienna przeplywywoscia (vbr). uzywanie w tym przypadku cbr mija sie z celem.

4. ogg daje o kilka % lepszy stosunek jakosc/objetosc od standard mp3, ale ngage cls nie wspiera tego formatu.

5. nie sadze zeby rock, czy metal wymagal lepszej jakosci. pomijajac muzyke klasyczna, kazdy rodzaj myzyki zawiera wysokie tony.

6. nie potrzeba sprzetu za 1000zl, wystarcza dobre sluchawki.

7. przecietny czlowiek w wieku ok 20 lat raczej nie uslyszy 20 000 hz.

8. ja polecam przy usilnym pomniejszaniu mp3jek taki uklad: 96-160kbs, 32-44Khz, koniecnie VBR, kodek Lame (lub jakikolwiek program go wykorzystujacy).

pozdrawiam

PostNapisane: Pt gru 07, 2007 1:23 am 
40%

Kolejny pacjent do reanimacji!!

tyfu
"20000Hz" to byl przyklad aby każdy mogl to logicznie zrozumiec!

Przeczytales kilka artykulow i myslisz ze jestes fajny?

Napisales:
"5. nie sadze zeby rock, czy metal wymagal lepszej jakosci. pomijajac muzyke klasyczna, kazdy rodzaj myzyki zawiera wysokie tony. "

Konwertowalem tym programem muzyke przez conajmniej rok gdy mialem 5510 i moj opis jest oparty na praktyce a nie, tak jak w twoim przypadku; przeczytanych kilku artukulach zeby przyszpanowac i pokazac ze wiesz co to znaczy 20000Hz, vbr, cbr czy lame.

Masz jakies wątpliwości? Przetestuj go sam i dopiero potem sie wypowiadaj Einstein'ie.

A tak poza tym nie wiem kto pozwolil wpieprzyc pod moim opisem screany do jakiegos zupelnie innego programu ;]

Co do Extractor'a to powiem jeszcze tyle ze ja tez jestem maniakiem na tym punkcie i nienawidze jak mp3 sa slabej jakosci bo powoduje to charakterystyczne znieksztalcenia. Dla tego tez szukalem sposobu aby jak najbardziej zmniejszyc mp3 nie tracac na jakosci. Gdybym nie byl pewny tego ze w Extraktorze aby uzyskac DOBREJ JAKOSCI mp3 wystarczy ustawic 80 kb/s to bym tego programu tutaj NIE OPISYWAL!
Wiec na przyszlosc kazdy ktory bedzie chcial to ZAKWESJONOWAC niech go najpierw PRZETESTUJE a dopiero potem napisze co o tym mysli.

Pozdrawiam. PEACE

PostNapisane: Pt gru 07, 2007 3:45 pm 
0%

Przekonwertowałem sobie parę mp3... Ty nie słyszysz różnicy? Ten sprzęt za xxxzł jest ci jak tak niepotrzebny.... Różnice w dynamice są duże... Słuchać na tel za pomocą "jakiś tam" słuchawek oczywiście można i będzie to przyjemne ale nie pisz, że to jakość cd... Jestem muzykiem, gram na basie i mam dosyć wyczulony słuch ale różnice usłyszy każdy...

PostNapisane: N gru 09, 2007 3:18 am 
40%

Ludzie. nie chce mi sie juz pisac na ten temat.

Bardzo dobra jakosc mp3, tak jak napisalem na poczatku wychodzi orginalnych plyt CD.

logoczne jest wiec ze jezeli masz mp3 sredniej jakosci i po raz 2 przekonwertujesz ja na jeszcze slabsze bitrate to ruznica bedzie mozna uslyszec. Powiem tak, testowalem XX programow do konwertowania i ten wymieniony wyzej jest zdecydowanie najlepszy. Jezeli slyszysz ruzice to ustaw programie o 1 lub 2 pozycje wyzsze bitrate. Po to jest 2362187261 mozliwosci ustawienia w tym programie zeby kazdy mogl je dostosowac do swoich potrzeb.

tutaj w gre wchodzi wiele czynnikow.
nie chodzi tu nawet o cene sprzetu na jakim to testowalem tylko o jakosc.
skoro jestes muzykiem i jestes w tym temacie obeznany to watpie zebys uzywal do sluchania muzyki byle jakiego marketowego gowna za 20zl na ktorym pisze "XXX tys Watt PMPO" tym bardziej ze jak sam powiedziales masz wyczulony sluch.

PostNapisane: N gru 09, 2007 2:19 pm 
Elite User

możesz mieć i sprzęt za 10 000zł ale słuchu to Ci nie da...

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona