Recenzje
Ferrari World Championship 2009

Tak naprawdę nigdy nie byłem fanem formuły pierwszej ale od czasu gdy występuje tam nasz rodak Robert Kubica zacząłem jak połowa narodu oglądać to coś na Polsacie. Taka już jest Rzeczpospolita - nasz wygrywa to od razu wielcy fani się znajdują a wcześniej nie wiedzieli nawet wtf is this...
F1 jest bardzo popularnym sportem motorowym ale nigdy nie doczekał się porządnego mobilnego wydania.
Skoro były już wrestlingi, polowania, corridy czas nabić trochę kasiorki na marce Ferrari

Czy gracze w końcu doczekają się godnego tytułu ?
GameplayJuż tradycyjnie jak w każdej wyścigowej grze od Gameloftu mamy do wyboru szybki wyścig i karierę.
Nowością jest tryb "Legend Trophy" w którym pojeździmy zabytkami od Ferrari wypełniając pewne scenariusze.
Na początku będziemy w posiadaniu bolidu z 1958 roku (wygląda jak Bobslej) ale z czasem odblokujemy lepsze i nowsze furki (o ile przejdziemy scenariusze dla starszych modeli).
Podczas wyścigu w "Legend Trophy" całe otoczenie jest w odcieniu sepii. Wyjątkiem jest tylko bolid ale kto wyobrażał by sobie oldschool'owy pojazd Ferrari w innym kolorze niż czerwony ?
Skupmy się teraz na głównym gameplay'u. Będziemy mogli wcielić się w sławy obecnego teamu Ferrari (między innymi w Felipe Massa'e i Kimi'ego Räikkönen'a).
Model jazdy jest bardzo dopracowany i dosyć realny. Przy dużych prędkościach nie da się wyrobić na zakręcie, samochód ślizga się po asfalcie, po uderzeniu w inny bolid tracimy panowanie nad pojazdem (nie tak jak w przypadku Pro Rally Racing. Tutaj wygląda to znacznie realniej i przede wszystkim-nie odpychasz przeciwnika 100m w przód

.)
To wszystko ładnie brzmi ale gra jest pomimo tego strasznie frustrująca. To co się dzieje na ekranie jest jednym wielkim chaosem, nie widzisz dokąd jedziesz.
To jeszcze dałoby się znieść gdyby nie słońce które napierdziela cię po oczach !
Tak to zasrane słońce ! Do tego dorzućmy piasek który sypie po ekranie, trawę która kosi się gdy na nią wjedziemy. Ale nie jest to efekt który widać w okolicach samochodu. To centralnie napierdziela w kamerę.
Rozumiem gdyby kamera była z oczu zawodnika (jest możliwość przełączenia).
Ja jestem z tyłu ! Niech kierowcy sypie w oczy a nie mnie

.
W grze jest jeden bug.
Raz udało mi się wjechać w trybuny i utknąłem co zmusiło do restartu. Możliwe że to przypadek.
Naprawdę fajną rzeczą jest możliwość przełączenia kamery na kierowcę.
Można się wczuć

. Nawet warunki atmosferyczne nie przeszkadzają bo człowiek się wczuwa w klimat wyścigu.
GrafikaWygląda to jak 90% ścigałek na telefony.
W skrócie otoczenie pseudo 3D, samochody z dwuwymiarowych sprite'ów.
Nie narzekam.
Takie gry mają swój urok
DźwiękTo java i midi więc nic nadzwyczajnego.
Nie powiem - było gorzej, było i lepiej.
Podsumowanie Kolejny odgrzewany kotlet w nowej panierce.
Nie dostaliśmy tym razem arcade'ówki lecz symulator w stylu Pro Rally Racing.
Z jednej strony jest lepszy (głównie grafika samochodów i otoczenia) a z drugiej o wiele gorszy (syf na torze, beznadziejnie zrobione warunki atmosferyczne).
Jeśli miałbym wybierać, wybrałbym jednak Pro Rally Racing. [other]
Wady i Zalety + Kamera z oczu kierowcy
+ Ciekawy tryb (Legend Trophy)
+ Model jazdy
+ Licencja
- Piach, słońce, deszcz... dlaczego tak słabo zrobione ?
- Chaos
- Ile można robić wyścigówek ? W dodatku praktycznie identycznych ?
Ogólnie: 5+/10
Gameplay: 7/10
Grafika: 5/10
Dźwięk: 5/10