Teraz jest N sie 01, 2010 8:19 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Emulacja - podstawowe wiadomosci
PostNapisane: So lut 16, 2008 1:42 pm 
Majster

Podziękowań: 67
Witam was ; ) W tym faq spróbuję przybliżyć wam podstawy dotyczące emulacji, zarówno na gadzie jak i innych s60.

Zaczynamy od podstaw, coz to takiego emulacja? Wikipedia podaje iż emulator to :
Cytuj:
Emulator - program komputerowy, który duplikuje funkcje jednego systemu informatycznego w innym, dzięki czemu ów drugi system zwraca te same rezultaty, co pierwszy.

Jak to rozumiec? A no, bardzo prosto - emulatory to programy które "udają" daną konsolę, innymi slowy mogą pozwalać na odpalenie gier z danej konsoli, na danym programie. Cale szczęście że programisci nie zapomnieli również o symbianie, co za tym idzie - mamy spore pole do popisu : )
Poniżej przedstawię listę konsol, oraz programów które odpowiadają za ich emulację.

*GBA
Przepraszam z góry za skok od handhelda, do zwykłej konsolki i znów do handheldow - niestety, gba tego moim zdaniem wymaga. I tak jest najczęściej poszukiwany emu tej konsoli na symbiana, cóż - nie dziwie się : )
Game Boy Advance'a zna chyba każdy, to 32 bitowa konsola nintendo - która do dziś jest uznawana za najlepszego handheld'a "starej generacji". Konsolka zasłyneła ze stylu grafiki, oraz masy tytułów które zostały na nią wydane. Gry są bardzo zróżnicowane, jest ich tyle ze wątpie aby komukolwiek udałoby się przez całe życie samemu przejść chociaż ich połowę : )
Emulacja tej konsoli do całkiem niedawna była tylko marzeniem symbianowców ^^ Pierwsza wersja emulatora (vBag) była żekomo nie rozwijana przez 2,5~~ roku (jej jakość to było zwyczajne n/c, po prostu tak jak by pokazać że się włącza), lecz tylko rzekomo. Vampent wskoczył ze swoim vBagX'em dosłownie znienacka wywołując wielkie poruszenie w świecie symbiana. Co najlepsze, właściwie to emulator bardzo ok sprawuje się już na gadzinie i jego słabym procesorku, na nowszych symbianach to po prostu genialna jakość.
Emulatory :
vBagX - wyżej wymieniany emulator, sądze że on już do końca zostanie królem emu GBA na symbianie. Emulacja na ngage wygląda średnio, i tak dla mnie zadziwiająco dobrze w porównaniu do 16 bitowego SNES'a. Na qd wiele gier nie odpala, ze względu na hardware.. Na podkręconym CLS naprawde można pograć - mówię to ja, googel i paru innych którzy już zdążyli poprzechodzic na swoich gadach pare gier. Teraz gdy mam 6630, wiem że emulator jest po prostu genialnie zrobiony - mimo swoich błędów i szybkości emulacji gdy włączymy dźwięk.
Uwaga :
Dla vBagX rozpakowane romy dajemy do e:\vampent\gbaroms
Polecam to cholernie, i sądzę że warto było dać GBA na sam początek faq : )

*NES:
Nintendo Entertainment System 8 bitowa konsola Nintendo, to ona właściwie rozsławiła producenta - w Polsce rozsławiona jej podróbka, która była zmniejszoną wersją oryginału, odpalała i tak te same gry ; chyba wiecie już o kogo chodzi? Oczywiście, to nasz drogi pegaz ; ) Emulacja tej konsoli stoi na poziomie.. ciężko powiedzieć : ) Mimo jej wieku, i naprawdę dopracowanych emulatorów - o dziwo, czasami sprawia problemy. Jednak samą emulację i komfort gry oceniam na 5, tym bardziej iż przywołuje wspomnienia - czasami także tych którzy patrzą jak gramy ^^
Emulatory :
vNes - jeden z bardziej znanych emulatorów NES'a, dzieło Vampentu. Bardzo rozwinięte opcje, możliwość bardzo dobrej konfiguracji. Pomimo tego że średnio go lubię, polecam - dobra robota.
Symbnes - całkowity freeware. Czasami ma trochę problemów z niektórymi grami, nie obsługuje dźwięku - lecz w zamian nadrabia bardzo dobrą prędkością emulacji, oraz tym że jest freeware. Szczerze to nie udało mi się go odpalić na 6630, ale prog był robiony na stare symby - głównie na gada. Polecam go szczerze ; )

Uwaga :
Dla vNes'a romy wrzucamy do e:\vampent\roms
Dla Symbnes wypakowane romy wrzucamy do e:\nesroms\ ( aby prog nie wywalił, musi być minimalnie 1 )

*SNES
Super Nintendo Entertainment System - 16 bitowa konsola nintendo, raczej mało znana w Polsce ; a szkoda, bo godna uwagi. Był to konkurent Segi Genesis, ostatecznie jak dla mnie wygrał - ale o Sedze będzie za chwilkę ; ) Na tą konsolę wypuszczano naprawdę dobre tytuły, wiadomo - japonskie dzieło : )
Emulacja na gadzie stoi na średnim poziomie, ze względu na słabego proca ngage. Podkręcony CLS bardzo dobrze radzi sobie z emulacja, z qd już gorzej. Co innego nowsze symbiany, właściwie wszystko z s60v2 wyposażone w mocniejszego proca niż gadzina - daje radę, a te z 220+ to już czyste arcydzieło : )
Emulatory :
vSun - jedyny mi znany, dobrze działający emulator SNES'a na symbiana. Ma podobnie jak vNes sporo opcji konfiguracji, jeżeli chwilkę posiedzimy - na pewno dopasujemy konfigurację dla siebie. Emulator radzi sobie z większością gier, szczerze powiedziawszy to znalazłem góra 2 tytuły których nie odpalił - polecam, po prostu jest dobry : )

Uwaga :
Dla vSun'a - rozpakowane romy dajemy do e:\vampent\sfcroms

*Sega Mega Drive ( Sega Genesis ):
To 16 bitowa konsola Segi, powstała 1988r - premiera ok roku później. Mimo swojego wieku, prześcigała SNES'a paroma rzeczami, min. procesorem. Mimo tego że od 98 nie wydano już żadnej gry - dla mnie konsola nadal żyje, jest po prostu genialna ; szczególnie gameplay, który jak dla mnie decyduje o tym że częściej sięgam po jej emu niż po emu SNES'a : )
Emulatory :
****Picodrive - to prawdziwy majstersztyk! Twórcy tego programu uczynili go w pełni darmowym, nadal go rozwijają a do tego bije prędkością emulacji naszego sławnego vNES'a.Jego jedyną wadą jest brak wad : ) jakość wykonania gier + prędkość emulacji + niewiarygodny gameplay - to reprezentuje ten emulator, szczególnie to go wyróżnia. Dla mnie to jeden z najlepiej wykonanych emu na symbiana, naprawdę polecam. I odznaczam go gwiazdeczkami x)

*Magic game station
Mimo tego iż nie nazwałbym tego konsolą, a "programu" emulatorem - jednak zamieszczam tu informacje o niej. Platforma do gier wyprodukowana Noumena, konwersja na symbe bardzo dobra.
Pozwala ona na grę także multiplayer w znane gry min. takie jak poker, a z innej serii Cobra : )
Konwersja na symbiana, nazywa sie tak samo jak konsolka - i jest na forum ^^

*Gameboy i Gameboy Color
Woh, dużo by tu się rozpisywać - tym bardziej mi. Po krótce - GameBoy ( Classic ) to 8 bitowa konsolka która mogła wyświetlić 4 odcienie szarości - wydaje ci sie mało? Pograj np. w zelde z GB, albo w Kirbiego/Magamana - zobaczymy co powiesz : ) Sam całkiem niedawno nabyłem za śmieszne pieniądze tego klasycznego handhelda. To on był pierwszym handheldem który pierwszy raz rozpowszechnił się na taką skale na świecie, a najsłynniejsza gra ? Pokemony i tetris : )
Co innego GameBoy Color - ten był już wyposażony w kolorowy wyświetlacz, nadal 8 bitowka ; ale to juz klasyk. Chyba kazdy gral w pokemony np. crystale, albo w zelde, harvest moona - cokolwiek : )
To jedne z moich najbardziej ulubionych emulowanych konsol, emulacja jest ponad 100% - konfiguracja bardzo dobra, i emu sporo wlasciwie : )
Emulatory :
vBoy - dobra robota vampentu, widać ze królują na scenie emulacji. Mimo wszystko, nie będę sie rozpisywać, emulator jest bardzo dobrze dopracowany - nic więcej nie trzeba pisać : )

Uwaga :
Dla vBoy'a - rozpakowane romy wrzucamy do e:\vampent\gbroms

*Sega Game Gear & Sega Master System
Sega Master System - 8 bitowa konsolka Segi, mało znana ; mimo tego ze mocniejsza sprzętowo - odpadła przy nes'ie ze względu na mało tytułów, tym bardziej tych najbardziej "pożądanych".
Sega Game Gear - tym razem handheld ostro przewyższający możliwości gameboy'a, dość że bdb. kolorowy wyświetlacz, lepszy sprzętowo - to jeszcze takie "bajery" jak przystawka tv tuner ; to mówi za siebie. Niestety, konsola umierała - 2 raz przejęta przez inna firmę, która w 2002 zaprzestała jej produkcji. Mimo wszystko - emu tych konsolek chodzi bardzo dobrze, można pograć bez przeszkód ; jeżeli nie znacie tych konsol, poznajcie chociaż na emulatorach : )
SonicBoy - to emulator który odpala romy z obydwu konsol wymienionych wyżej, ba ; całkiem dobrze. Znowu sega może zagościć na twojej maszynce ; )

*Comodore 64
Mimo iż nie konsolka, a komputer domowy - znalazła emulator także na symbiana, i dobrze. Chyba nie ma takiej osoby która by nie znała "komody", co tu opisywać - matka tego wszystkiego na czym teraz piszemy w necie ^^
Emulacja jest bardzo dobra, mimo że nie jest w 100% dopracowana - jest bardzo ok, i nie ma wielkich oporów z odpalaniem c64.
Emulatory :
e32Frodo - najsłynniejszy emu c64 na symbiana, mimo wszystko odpala na bardzo słabych sprzętowo telefonach. Bardzo ciekawie ma sie e32Frodo + SE p800i, ale to już inna sprawa : ) Polecam serdecznie.

Uwaga :
Rozpakowane romy dajemy do e(albo c):\documents/E32Frodo/

*Porty gier :
ScummVm - emulator odpalający stare gry LucasArtu, choćby słynnego Monkey Island. Robi naprawdę wrażenie, szczególnie na nie obeznanych w symbianie - emulacja bardzo płynna, można ponownie pograć w to co lubimy ^^
Uwaga:
Romy wrzucane spakowane w .ZIP - nie mogą być rozpakowane, ani w żadnym innym formacie. Dajemy je do np. e:/others/ScummVM ; i tak później je wskażesz przez program.

c2doom - huh, to jeden z najbardziej znanych progów które tu wymieniłem. Jest to port - jak sama nazwa wskazuje ; starego, poczciwego dooma. Odpala pliki o rozszerzeniu .wad, jest o tym programie naprawdę wiele dyskusji - tym bardziej iż ścina on z nóg prędkością i jakością odpalanych gier. Liczne mody uprzyjemniają grę - tym bardziej ze jest ona możliwa również multiplayer ; np. przez bt : )
Uwaga:
Wad'y umieszczasz obojętnie gdzie na karcie pamięci, program sam je poszuka : )

ZX Spectrum - to jeden z pierwszych wyprodukowanych domowych komputerów przez Sinclair Research Ltd. Jest to dosyć legendarny sprzęt, właściwie to historyczny - i to nie tylko ze względu na wiek, a bardzo ciekawe zastosowania, szczególnie ulubiony przez polaków. O jego historii naprawdę warto poczytać, tym bardziej że macie gotowy port na symbiana, właściwie w pełni oddający realia tego komputera.

Proszę w miarę możliwości pisać mi uwagi dotyczące błędów i przejęzyczeń, oraz moich niedopatrzeń.

ps. Hah, jak na mat inf to chyba całkiem zrozumiale napisałem x)

Obrazek
Obrazek
"Zabronie, zwarnuje, zniszcze, spale. Od tego tutaj jestem ."

Za post podziękowali: gornikzabrze1992, Vabigoon

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Emulacja - podstawowe wiadomosci
PostNapisane: So lut 16, 2008 1:44 pm 
Majster

Podziękowań: 5
To FAQ chyba nie wyląduje w koszu jak poprzednie ;x ? Świetna robota ;)

Obrazek

PostNapisane: So lut 16, 2008 1:46 pm 
Elite User

Podziękowań: 26
Może teraz już zmienijszy się ilość pytań na temet emulacji bo tutaj wszystko na tacy :D Piknie Prosty

PostNapisane: So lut 16, 2008 1:48 pm 
100%

Podziękowań: 15
nice ! pisał pisał i napisał :D

PostNapisane: So lut 16, 2008 3:33 pm 
Friend

Podziękowań: 75
sie napisałeś :) chociaż bedzie mniej pytań w problemach czy ngage otwiera GameBoy xD

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

PostNapisane: N lut 17, 2008 4:50 pm 
Friend

Podziękowań: 5
Świetny temat, wszystko czarno na białym. Może mogłbyś dodać jeszcze tutaj linki do każdego emu w najnowszej wersji? Wiem że to FAQ ale było by wszystko w jednym miejscu. To tylko skromna sugestia więc nie piszcie "o zawsze mu mało" czy "wieczne mu żle".

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: N lut 17, 2008 7:55 pm 
Majster

O, i wlasnie o takie posty z propozycjami mi chodzi.
Wiesz, dzial emu na symbianie to jedna z preznie rozwijajacych sie galezi. Planowalem zarzucic tutaj linkami do najnowszych wersji, ale uznalem iz to bezcelowe - gdyz praktycznie co ok miecha~~ 3/4 programow ma aktualizacje, i znowu zmiana linkow ;/
Anyway, nazwy sa, emu upniete na forum - to powinno dac rade : )

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: N lut 17, 2008 10:11 pm 
100%

Podziękowań: 1
no niezla robota :-D to musialbyc dluuugi weekend , heh :-) ladnie opisane i wogole , mnie sie rzyda bo juz wiem ile jest wszystkich Emu. :-D kolejny poradnik dla newbie XD hehe ;-)

Po[Z]drO! :-D

PostNapisane: Pn lut 18, 2008 12:21 am 
Kierownik

Podziękowań: 18
Parę komentarzy jak bardzo chcesz :) :
1. SNES WYGRAŁ z sega maegadrive pod KAŻDYM względem - jako ciekawostkę dodam że miał konkurować z Sega MegaDrive CD (czy jak się to tam ustrojstwo nazywa :P ) i firma Nintendo podpisała umowę z Sony (taaak z Sony). Zrobili przystawkę do SNES'a która nigdy nie pokazała się w sprzedaży (chyba że w japoni). Sony po tych doświadczeniach postanowiło wydać swoją konsolkę - tak się narodziło PSX :) . I snes wygrał wszędzie - tylko nie w Polsce z małego powodu buehehe - brak polskiego dystrybutora. American Laser Games z Warszawy postawiło na MegaDrive'a. To cała tajemnica szału w Polsce na konsolkę Segi a zapomnienie SNES'a (a potem i N64). I tytułów nie działających jest więcej niż 2 - mi całkiem sporo romów nie działało...

2. Pico Ci nie odtwarza dźwięku ???? ŻE JAK ???? Ja mam zubożałą wersję na s80 i dźwięk i gry hulają jak złoto (trza sie z frameskipem pobawić :) ). Dźwięk działa i to bardzo dobrze. A emulator NIE jest już niestety rozwijany. AnotherGuest już pozostawił ten projekt.

3. ScummVm to odtwarza tylko zipy ?? Chyba jest na odwrót ?? Czyta tylko rozpakowane w odpowiednich katalogach... Nie pamiętam dokładnie ale nie pamiętam bym pakował te przygodówki w zipy...

Tak poza tym BRAWO dla Ciebie Prosty :) . Ładne i przejrzyste :) .

PostNapisane: Pn lut 18, 2008 11:18 am 
Majster

Hm, faktycznie - picodrive teraz supportuje dzwiek. Ja mialem zawsze problemy, wlasciwie to albo dzwieku nie bylo ; albo dzialal jak emu ps2ki na moim pc ^^ Poprawiam.

Co do ScummVM'a, hmm.. jeszcze obacze dokladniej, poprawie x)

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: N mar 02, 2008 10:14 pm 
Kierownik

Podziękowań: 18
Ale ja sprawdziłem - gry MUSZĄ być wypakowane :D . Tak OTując to na moim 9500 w te stare przygodówki gra się ślicznie - a AnotherGuest (autor ScummVm) ma już nową wersję na s80v2... Ach nie mogę się doczekać na goblins I II III na moim 9500 :D

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 3:42 pm 
20%

czy moge prosic o dokladniejsza instrukcje uzywania vBoya ?

wrzucilem na karte program i zarejestrowalem go. znalazlem gdzies na forum info zeby wrzucic gry na e:/data/others wczesniej probowalem tez do innych floderow i caly czas jest to samo... kiedy wciskam PLAY pokazuje sie komunikat Aplikacja zamknieta VBOY.

co zle zrobilem?

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 4:33 pm 
Majster

e\vament\gbroms
Jezeli nie, to zainstaluj GoBoy'a.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 4:50 pm 
20%

Cytuj:
e\vament\gbroms

no do tego wrzucilem na poczatku i tez lipa...

a GoBoy jest rownie stabilny jak VBoy?

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 5:01 pm 
Majster

Jezeli masz zamiar grac z kims przez bt.. to musisz kombinowac z vBoyem, formaty, inne ver. Jezeli nie chcesz grac przez bt - to goboy jest moze i nawet lepszy :D

Obrazek
Obrazek

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona